.date-header {text-align:center;} " rel="icon" href="/PATH_TO_ANIMATED_FAVICON/favicon.ico" type="image/x-icon">

3. května 2013

FILMOVÉ TYPY: Záhada Blair Witch







Jeden z nejznámějších mystifikačních hororů.










Studenti filmu Heather DonahueJoshua Leonard a Michael C. Williams se v roce 1994 vydají natočit dokument o čarodějnici z Blair (Blair Witch), a tak se vydají do Burkittsvilleu, dříve nazývaném Blair, a místních se vyptávají na legendu o čarodějnici. Ti jim povědí o Rustin Parrovi, který do svého domu v lese unesl sedm dětí a pak je zabil. Později se obhajoval tím, že ho k vraždám donutila čarodějnice zabitá v 18. století. Trojice se také potká s excentrickou starší ženou Mary Brownovou, která tvrdí, že se jako malá holka s čarodějnicí z Blair setkala.
Další den začnou studenti pátrat v lesích okolo Burkittsvilleu po důkazech směřujících k Blair Witch. Na cestě je varuje místní rybář, že lesy, kam směřují, jsou strašidelné. Studenti navštíví Coffin Rock, kde bylo v 19. století zavražděno pět mužů, a pak se utáboří na noc. Druhý den pokračují hlouběji do Black Hills, ačkoli přesně nevědí, kde se nacházejí. Náhodou naleznou něco, co vypadá jako starý hřbitov se sedmi malými mohylami. Nedaleko tohoto místa se utáboří a pak se na to místo vrátí po setmění. Jeden ze studentů omylem naruší jednu z mohyl a Heather ji narychlo opraví. Později v noci slyší zvláštní hluk, ale nemohou přijít na to, odkud vychází, ale předpokládají, že jde o nějaká zvířata nebo něco, co je pronásleduje.
Následující den se rozhodnou vrátit zpět k autu, ale nejsou schopni ho před setměním, a tak jsou nuceni se znovu utábořit. Téhle noci opět uslyší zvuky, ale nic nevidí. Druhý den ráno naleznou tři malé mohyly, které jsou postavené okolo jejich tábořiště. Když se znovu snaží najít cestu ven z lesů, Heather zjistí, že ztratila mapu. Mike později prozradí, že ji ze vzteku předešlý den hodil do vody. Tentokrát jsou už opravdu ztraceni, a tak se rozhodnou jít jednoduše na jih. Brzy naleznou skupinu lidských postav vytvořených z větví. Než odejdou, Heather jednu z nich usekne. Další noc opět slyší zvuky, včetně zvuku dětí. V rámci paniky vyběhnou ze stanu a schovají se v lese až do rozbřesku. Když se vrátí, zjistí, že část jejich věcí byla ukradena a Josh na svých věcech najde něco jako modrý sliz a zpanikaří kvůli tomu. Během dne záhadně projdou dvakrát okolo stejné klády, ačkoli šli celou dobu stále na jih. Utáboří se tedy s pocitem, že promrhali celý den.
Další ráno Josh zmizí. Poté, co se ho marně snaží najít, se Heather a Michael postupně přesunou dál. V noci slyší Joshovy skřeky, ale nejsou schopni ho najít. Ráno Heather před stanem najde stoh větví a látek, později zjistí, že jde o krví promočené zbytky oblečení a něco, co vypadá jako neznámé části Joshova těla, ale nezmíní se o tom Mikeovi.
V noci Heather natočí pásku, kde se ostatním, jejich rodinám i své rodině omlouvá, pak se zhroutí a říká "my tu dnes v noci zemřeme". Později znovu uslyší Joshovo zoufalé volání o pomoc, tentokrát za ním jdou do opuštěného domu. Ten prohledají, Heather tvrdí, že Joshe slyší ve sklepě. Mike tam jde a po něčem, co zní jako zápas, ztichne a upustí kameru na podlahu. Heather, volající Mikea, pak jde také do sklepa. Když tam vejde, její kamera na chvíli zabere Mikea, jak se dívá do rohu. Heather začne hlasitě řvát, pustí kameru, jde k Mikeovi. Řev ustane. Než kamera vypne, jde slyšet pouze ticho.


Kde je pravda? Pravda je krutá. Vše bylo velmi chytře vymyšleno, nahrávky, případ ztracených studentů, masový vrah i kletba staré čarodějnice. Vše byl pouze chytrý marketingový tah producentů. Autoři byli obdivovateli Lovecrafta a snažili se natočit něco podobného. Film byl natáčen bez scénáře a z nedostatků učinili přednosti. Ovšem geniální byl způsob jak dosáhli autentické krystalické hrůzy a děsu. Poslali tři hlavní aktéry do lesů, každý den jim sdělili novou pozici, kam měli dojít a tam jim zanechali i jídlo. V noci je strašili házením kamínků na stan a pouštěním hrůzostrašných zvuků. Veškerý děs a hrůza všech herců byla skutečná, báli se a nevěděli, co je obklopuje. Když v poslední den našla Heather před stanem záhadný svazek klacíků s krví, byla opravdu vyděšená. Byla na pokraji zhroucení a bála se, že se jim opravdu něco přihodí. O tom, že herci narazí na opuštěný dům, herci nevěděli. Závěrečná scéna byla naprosto skutečná. Zoufalý křik Heather i pád kamery byl autentický. Ovšem v tu chvíli již bylo režisérům jasné, že dál jít nemohou. Natáčení skončilo.

Takže ve finále je jedinou záhadou tohoto filmu to, proč se v originále The Blair Witch Project překládal do distribuce po českým názvem Záhada Balir Witch.

Miluji mrazení v zádech a strach jít se vůbec vyčůrat a tento film na vás rozhodně takhle zapůsobí :)

6 komentářů:

  1. Viděla jsem poprvé a taky naposledy. Dost jsem se u toho bála a to já potom špatně spím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem na tom stejně jako ty :) Taky vždy po hororu nemužu usnout a hlídám každej slabej zvuk :DD Navíc jak je toto točené "amatérky" tak to tomu filmu dává neskutečný efekt :)

      Vymazat
  2. To je horor jak má být :) i dvojka byla dobrá, teď už ty horory nejsou co bývaly

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano :) Oni jsou teď většinou horory se stejnýma nebo hodně podobnýma náměty a tam už prostě nejde vymýšlet nic nového než lekací scény. :))

      Vymazat
  3. neviděla jsem to, ale znám to..a nevím jestli bych se odvážila :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podle mě je to slabej odvar Paranormal Activity :D Určitě sem se nebála moc, ale jakmile si uvědomíš, že tohle se může stát kdykoliv tobě a vnímáš tu paniku tak je to chvilkama vážně ostré :D

      Vymazat