.date-header {text-align:center;} " rel="icon" href="/PATH_TO_ANIMATED_FAVICON/favicon.ico" type="image/x-icon">

23. května 2013

RECENZE: Charlotte Linková - ŠMÍRÁK



    Napsala německá autorka CHARLOTTE LINKOVÁ
    V německém originále DER BEOBACHTER
    Přeložila Dagmar Hoangová
    Obálku navrh Emil Křížka
    Světový Bestseller - román, detektivka


    Sleduje. Vyčkává. Zabíjí?






    Nejúspěšnější německá autorka současnosti, Charlotte Linková, jejíž knihy se staly mezinárodními bestsellery sklízí další úspěch. Další její kniha Šmírák ( Der Beobachter ) se také může pyšnit zlatou nálepkou EDICE SVĚTOVÝ BESTSELLER. Charlotte mimo psaní psychologických románů plných napětí je také velikou milovnicí pejsků. Aktivně se angažuje v organizaci PETA např. na podporu toulavých psů v Turecku a Španělku.

    Napínavý román nás zavede do na první pohled úplně obyčejné ulice Londýna. Budeme svědky svědky čtyř odlišných lidských životů, kteří nám část po části nechají nahlédnout do svého soukromí. Současně se nám však poskytne pohled na tři brutální vraždy osamělých žen a jednoho ženatého muže. 
    Samson Segal, podivín se zvláštními koníčky. Místo práce a rodinného života, který by v jeho věku čtyřiatřiceti let byl zcela na místě, má však na práci něco, pro něj zajímavějšího. Šmíruje životy jiných lidí. Hledá si partnerku, sžije se sní a následně se snaží navázat bližší kontakt. Je však příliš nesmělí, není se ale čemu divit. Za svůj dlouhý život neměl ani jednu dívku. Při svém pozorování se ale zamiluje do vdané ženy, Gillian Wardové jejíž na první pohled dokonalý život s dokonalým manželem a roztomilou dcerou ho přitahuje více než ostatní jeho subjekty. Gillianin život ale není tak dokonalý. Dcerka je v pubertě, kdy se jí zdá vše špatné a vztek si vybíjí výbušným chováním na matce. S manželem Tomem si Gillian již tolik nerozumí. Není tedy překvapením, když započne milostný poměr s trenérem Johnem Burtonem, bývalím policistou. Ten ale od policie odešel kvůli důvodům o kterých nechce mluvit. 

    V tisku se objevují zprávy o ženě, která byla brutálně zavražděna. O pár dní později se objevuje další zločin. Pobíhá zde narušená osobnost, tyran, který bezcitně vraždí opuštěné ženy. A právě tady se dává do pohybu vyšetřování. Již nikdo není v bezpečí. Dlouhý koloběh výpovědí, domněnek a důkazů začíná.

    Abych se přiznala tak jsem ze začátku zcela tápala ve tmě. Jelikož každá kapitola začíná vždy jen datem a není dále rozlišeno z kterého pohledu člověka se příběh vypráví, musela jsem si udělat poznámky abych se vůbec v ději zorientovala. Jak jsem již psala, kniha je psaná v několika různých pohledů lidí např. Samson Segal, kriminální inspektor Fierder, Gillian Wardová, trenér John Burton atd., v nichž jsem se na začátku nevyznala. 

    Kniha jako by poukazovala na světlé ale naopak i zvrácené stránky nás, obyčejných lidí. Popisuje pocity před nečekanou smrtí, lásku ale i lhostejnost ke svému dítěti, každodenní povinnosti, radosti a strasti. 
    Ačkoliv se mi příčí knihy s detektivním nádechem i když jsem zatím žádnou mimo této nečetla, musím uznat, že toto bylo velice poutavé čtení, které rozhodně stálo za to. Byly chvíle, kdy jsem do knihy pouze nevěřícně koukala a nevěřila tomu co čtu. Častokrát jsem se snažila vžít do role kriminálního inspektora a snažila se přijít na možné vrahy. Vždy když jsem si byla zcela jistá, kdo jím je, objevil se někdo jiný a celý koloběh se opakoval. 

    Každopádně se mi román četl velice snadno, místy jsem měla pocit jako bych byla vtažená do děje knihy. Překvapená jsem, troufám si říct, ze všech dějových zvratů, kterých bylo v knize požehnaně. Jelikož je to ale můj první "detektivní" napínavý román, rozhodně ale není poslední. 

    • Knihu si můžete zakoupit v internetovém knihkupectví MARTINUS.CZ konkrétně ZDE
    • Tímto bych chtěla poděkovat internetovému knihkupectví MARTINUS.CZ za poskytnutí recenzního výtisku!. 












    2 komentáře:

    1. Mno, tvoje recenze mne velmi upoutala. Nejspíš si o prázdninách tu knížku půjčím a přečtu. :-)

      OdpovědětVymazat
      Odpovědi
      1. Sem ráda! :) Troufám si říct, že nebudeš litovat. Odhalení vraha tě určitě šokuje. Na to vsadím boty :))

        Vymazat