.date-header {text-align:center;} " rel="icon" href="/PATH_TO_ANIMATED_FAVICON/favicon.ico" type="image/x-icon">

30. října 2013

RECENZE: The Fault in our Stars



Napsal americký spisovatel JOHN GREEN
V anglickém originále The Fault in our Stars
Přeložila Veronika Volhejnová
Obálku navrhl Emil Křižka

Světový Bestseller, Knižní klub 2013
Láska, Smrt, Rakovina, Bezmoc
MARTINUS.CZ - HVĚZDY NÁM NEPŘÁLY


.. Bez bolesti by člověk nepoznal radost ... Bolest se dožaduje procítění ...




Kniha od amerického spisovatele Johna Greena o zákeřné nemoci jménem rakovina, o lásce, smrti a truchlení. Kdo by neznal Hvězdy nám nepřály. Kniha vyšla v roce 1012 v nakladatelství Penguin Group, u nás jsme se jí dočkaly následující rok 2013, kdy nám ji naservírovalo nakladatelství Knižní klub. Spisovatel John Green se narodil v Indianapolis následně se ale jeho rodina přestěhovala do Orlanda na Floridě, nyní žije opět v Indianapolis se svojí manželkou a svými dvěma dětmi Henrym a Alicí. Poté, co opustil školu pracoval v dětské nemocnici a právě tato práce dala Johnovi zážitky s dětmi, které trpí vážnými nemocemi. Další práci prováděl pro časopis Booklist. Jeho prvotina Hledání Aljašky ( Looking for Alaska, 2005) byla zařazena mezi deset nejlepších knih pro dospívající.

Hazel Grace Lancasterová, šestnáct let. Diagnoza: štítná žláza, metastázy na plících. Hazel je mladá, krásná a chytrá slečna bohužel jí osud nepřál. Rakovina, kterou trpí jí nedovoluje žít život, který by chtěla. Místo sledování seriálu Americká topmodelka, musí Hazel docházet do podpůrné skupiny Nejsvětější srdce. V této skupině, kterou vede Patrik, se snaží probrat všechny problémy, rozptýlit nepříjemné pocity, atd. Každé sezení je do puntíku stejné až na jedno, které všechno změní..Když si Hazel jednou znuděně sedá na jednu židli kruhu, očkem zahlédne nového člena, kamaráda Izáka - vysokého, štíhlého ale svalnatého, krásného - Augusta Waterse. A právě tady začne pro Hazel divoká jízda po horské dráze. 

Hazel tráví mnoho času čtením její nejoblíbenější knihy Císařský neduh od Petera Van Houtena, kterou četla nespočet krát. Právě tuto knihu dá také přečíst Augustovi, který si ji zamiluje stejně né-li více. Bohužel, kniha končí v půlce a tak se ani jeden z nich nedozví, jak skončí osudy jejich oblíbenců. Zrod nápadu o kontaktování a následně navštívení spisovatele, na sebe nenechá dlouho čekat. A první a poslední společné dobrodružství může začít. 

Příběh je vyprávěn z pohledu Hazel a mnohokrát je tak dojemný, že slzy nezadržíte ani kdyby jste se naplno snažili. Jelikož mám blízkého člověka, který si prošel rakovinou a také jiného, který má sice jinou ale také vážnou nemoc, po celou dobu čtení knihy jsem se naplno vžívala do Hazeliných a Augustovích blízkých ale i rodičů a naopak sem naprosto chápala každičký životní krok, který tihle dva zamilovaní človíčkové udělali. A asi nejsem jediná, když teď prohlásím, že po dočtení knihy jsem byla docela na měkko. Každých 30 minut jsem si novu a znovu pročítala posledních cca 50 stránek a nevěděla jsem co si myslet, co cítit, co dělat. 

Knihu nemůžu nic než doporučit. Vlastně pokud vám tohle téma není lhostejné, mazejte si knihu přečíst! Někteří lidé si stěžovali na jednu určitou scénu, kdy Augustovi nebylo zrovna dvakrát nejlépe, když si jel koupit cigarety.. Na rovinu,  mě to ani nepřišlo nechutné ale smutné. Přesně takhle by asi nechtěl být viděn nikdo z nás ale ani našich nejbližších a pro Hazel ale i Augusta to musel být jeden z nejhorších okamžiků v životě. 


Poslední slova k této knize? NAPROSTO DOKONALÉ!!! Tečka.. ( Protože už vážně nemám slov..)

  • Knihu jsem si zakoupila sama, na svoje vlastní náklady.


4 komentáře:

  1. Je úžasná! Musím si ju kúpiť. Dakujem za tip. :)
    http://my-secrets-and-dreams.blogspot.sk/

    OdpovědětVymazat
  2. Těším se až si knihu přečtu :)

    OdpovědětVymazat