.date-header {text-align:center;} " rel="icon" href="/PATH_TO_ANIMATED_FAVICON/favicon.ico" type="image/x-icon">

28. března 2013

RECENZE - Veronica Rothová - DIVERGENCE

Divergence



Napsala anglická autorka VERONICA ROTHOVÁ
V anglickém originále DIVERGENT
Přeložila Radka Kolebáčová
Graficky upravila Linda Marečková

Literatura pro dívky/sci-fi/dystopie


" Nejdříve frakce, potom krev "









Kniha se ke mně dostala přes převlečeného Ježíška, od mé blogové kolegyně a životním kamarádky Katky. Jasně si pamatuji moment, kdy jsem z balíčku ztrhávala papír, na kousku rohu se objevila značka CooBoo a šedé pozadí a já měla chuť se já vrhnout kolem krku a asi bych to i udělala, kdyby se na mě nekoukala ségra. Jaké překvapení bylo, když sem otevřela i druhý balíček. Ale o tom jindy.

Pod mé zvědavé oko, přistupuje obálka. Musím říct hned na úvodu, že je to hodně propracované dílo, vymyšlené do každého puntíku. Před přečtením knihy jsem netušila žádnou spojitost, ale, jak už to bývá, vždy tam nějaká je. Důkazem je právě obálka Divergence. Prozradím jen tolik (pro ty, kteří knihu zatím nečetli), že právě ohnivé kolo je znak frakce Neohrožení. Na hřbetu knihy obrázek pokračuje, nepřerušuje což je další můj oblíbený jev obálek. Zadní strana obsahuje, klasicky, anotaci a text, ve kterém stojí: JEDNA VOLBA, rozhodne o tvých přátelích. JEDNA VOLBA, určí tvou víru. JEDNA VOLBA, předurčí tvou oddanost - navždy. JEDNA VOLBA TĚ ZMĚNÍ.


" Seš trapná... Sám seš trapnej" str 342

Kapitoly v knize jsou poměrně krátké cca 3 listy (bráno z první kapitoly), a sami kapitoly nejsou nijak zvýrazněné obrázkem nebo tak. Takže zase se kniha četla mnohem rychleji, což znamená, že mě kniha trvala přečíst pouze 8 hodin. 

Kniha začíná 16. narozeninami Beatrice, po kterých následuje Obřad volby, kde se musí rozhodnout pro jednu z pěti frakcí: Odevzdanosti, Neohroženosti, Upřímnosti, Mírumilovnosti, Sečtělosti. Její "rodná" frakce je Odevzdanost, a počítá se s tím, že Beatrice zůstane. Šok přijde v okamžiku, kdy si Beatrice vybere jako další domov frakci Neohroženosti a její bratr Caleb Sečtělost. Oba se stanou přeběhlíky a nováčky v již zmíněných frakcích. Ale to jsme všichni tušili. 

Její výsledky při zkouškách před obřadem jsou anulovány, protože je jedna z vyj jímek - Ona je DIVERGENTNÍ.
Beatrice se jako nováček ve své frakci musí vypořádat se zkouškami, které jí připraví jako je seskok z jedoucího vlaku na vzdálenou střechu budovy, skočit z budovy sedm metrů vysoké do kanálu, kde neví, co na ni čeká a mnoho dalších. V Neohroženosti čekají každého výcviky jak fyzické což je boj, ale také psychické což jsou simulace při kterých, vám píchnou halucinogenní látku a vy se musíte vypořádat se svými strachy. Jen ti nejlepší se mohou oficiálně stát Neohroženými. Ostatní buď zemřou při cestě za cílem, nebo se stanou odpadlíky, těmi kteří nepatří do žádné z frakcí.

Beatrice si dá na základně přezdívku Tris, kterou následně používá pořád. Tris mi přišla jako odvážná, neohrožená dívka, která ví, co od života vážně chce. Nebojí se být jiná, proto opustí svou rodnou frakci. V některých momentech mi přišla jako nějaké zuřivé zvíře, například při boji v první části výcviku. Čtyřka je hlavním cvičitelem na základně Neohrožených. Ze začátku jsem měla pocit, že je to pěknej hajzlík  a vážně jsem netušila, proč ho mají všichni rádi ale jak děj ubíhal, došlo mi to a i já se do něj pomalu zakoukala. 
Ať hledám, jak hledám, nemůžu v knize najít jedinou chybu, která by se mi nějak nezamlouvala. Ale vlastně ano. Slovo Škrob mě tak neskutečně štvalo už na 81 straně a já měla chuť dotyčnému, který ho vyslovil, pořádně vrazit. Doufám, že ho v Rezistenci už nepřečtu.

Co se týče konce knihy, tohle jsem vážně nečekala ani v mých nejdivočejších představách. Přišlo mi to jako armáda zombíků zkřížená s vojáky. :D Ale zpracování bylo hodně dobré, takže mě tato myšlenka hodně rychle opustila.  V knize nechybí smrt (té je tam požehnaně), romantika, láska, zklamání, zuřivost, očekávání, nenávist, válka a samozřejmě dobrý konec. Na každé stránce najdete něco, co vás ke knize připoutá a vážně nepustí až na poslední stránce.


1 komentář: